Lek in half miljoen draadloze routers

Zie onderstaand persbericht over de veiligheid van uw Wifi-verbinding, het is erg belangrijk om dit soort zaken goed te beschermen. Neem contact met ons op en wij zorgen voor een solide oplossing.

AMSTERDAM – Het wachtwoord van een half miljoen routers is makkelijk te kraken. Waaronder modellen van KPN, UPC en Ziggo.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Digitaalgids, onderdeel van de Consumentenbond.

Het lek zit in routers van KPN (Experia ZTE H220N), Ziggo (Ubee evw3200) en de Horizon mediabox van UPC. Ook sommige routers uit de losse verkoop zijn lek, zoals de Linksys E1000 en E2000.

Veel moderne routers hebben een functie waarmee het opzetten van een veilige draadloze verbinding makkelijk gemaakt wordt. Dit heet Wifi Protected Setup (WPS).

Deze beveiliging blijkt in de praktijk echter makkelijk te kraken waardoor een verbinding kan worden afgeluisterd of gegevens kunnen worden gestolen.

Dit wifilek is al bekend sinds eind 2011 maar komt nog steeds voor, blijkt uit onderzoek door de Digitaalgids. 

Oplossing

Kwaadwillenden kunnen makkelijk misbruik maken van het lek, waardoor ze toegang krijgen tot het netwerk en de computer kunnen overnemen. Daarvoor moeten de hackers wel in de buurt van het wifi-netwerk zijn.

 Een oplossing voor het lek kan bestaan uit het updaten van de software, of het handmatig uitzetten van de WPS-functie.

De Consumentenbond heeft de aanbieders van de betreffende apparaten hiervan op de hoogte gebracht en deze zeggen te werken aan een oplossing.

 Ziggo

 Volgens een woordvoerder van Ziggo is het probleem niet zo groot als de Consumentenbond beweert en is de kans dat het netwerk wordt gekraakt zeer klein.

 ”Theoretisch zou het kunnen, maar wij hebben het nog niet meegemaakt. We werken samen met onze leverancier aan een oplossing. Binnen nu en 2 maanden verwachten we een definitieve oplossing”, aldus de zegsman.

 Bron: NU.nl/ANP